maanantai 27. lokakuuta 2014

Peruspipo

Prismassa asioidessa lankahyllyn ihastelu kuuluu aina kaupassakäyntirutiineihin. Jukka kysyy usein: "Etkö muka löytänyt mitään kivaa?" tai "Eikö me muka osteta mitään", jos koriin ei yhtään lankakerää tartu mukaan. Jonkin aika sitten Jukka löysi miellyttävän langan ja toi sen meidän ruokakoriin. Mies sanoi haluavansa siitä pipon. Tottakai onnistuu!

Lanka oli ihanan pehmeä, musta RedHeart Reflective. Eli langan seassa oli heijastinlankaa. Kyllähän siitä nyt pipo talveksi saadaan, ja vielä erittäin turvallinen. Tein langasta siis peruspipon, mikä yltää toiveiden mukaan korville saakka.


Yllä oleva kuva on otettu ilman salamaa ja alempi salaman kanssa. Ihan kivasti tulee heijastusta.



Vielä loppuun kuva havainnollistamaan, kuinka tässä taloudessa tehdään makaronilaatikkoa. Toinen vuoka tavallisella makaronilla ja toinen laatikko gluteenittomalla pastalla.



tiistai 21. lokakuuta 2014

Gluteenittomat karjalanpiirakat

Söin ensimmäisen kerran itsetehtyjä karjalanpirakoita ollessani yläasteella. Teimme niitä kotitaloustunnilla. Mun ryhmä "joutui" tekemään ne gluteenittomasti. Niistä tuli ihan hirveän näköisiä - laittaa nyt 13-vuotiaita näpertämään hauraasta jauhosta karjalanpiirakoita! Mutta maku oli ihana!! Kaupan piirakat kun ovat aina kaupanpiirakoita. Eikä tuohon aikaan ollut hyviä gluteenittomia karjalanpiirakoita.

Kotona tein muutaman kerran lisää karjalanpiirakoita ja opin tekniikkaa hiljalleen. Työläitähän niiden valmistaminen oli. Sen jälkeen en olekkaan karjalanpiirakoita tehnyt. Eli edellisestä kerrasta on reilu 10 vuotta.

Nyt otin härkää sarvista kiinni ja halusin tehdä karjalanpiirakoita. Mielessä oli vaan se kauhea vaiva, mutta muisto ihanasta mausta sai yrittämään!

Kyllä kannatti!! Löysin netistä paljon erilaisia ohjeita. Vanhaan ohjeeseeni suurin ero oli psylliumin käyttö. En ollut varmaan kuullutkaan sen käytöstä silloin 10-15 vuotta sitten. Nyt psylliumin avulla leipominen olikin huomattavasti helpompaa! Kauhukuvat katosivat mielestäni. Eikä nämä piirakat tarvinneet verta, hikeä ja kyyneliä. Kaikki meni mallikkaasti. Piirakoista tuli todella hyviä ja menivät jopa "tavalliseenkin" makuun. :)


Karjalanpiirakat
2 dl lämmintä vettä
1 tl psylliumia
2 dl glut. jauhoseosta
3 dl tattarijauhoja
0,5 tl suolaa
0,75 dl ruokaöljyä

+ valmista riisipuuroa


1. Sekoita psyllium veteen ja anna turvota 10 - 15 minuuttia
2. Sekoita muut aineet sekaan.
3. Muovaa jauhoitetulla pöydällä taikinasta kapeita tankoja. Leikkaa tangoista pieniä palleroita 2-3 cm pituisia ja pyörittele ne sormin palloiksi.
4. Litistä pallot jauhoitetulla pöydällä ja kauli pyöreiksi levyiksi. Käytä runsaasti jauhoja. Laita levyt odottamaan muovin tai kulhon alle, etteivät ne pääse kuivumaan. Käytä jauhoja levyjen välissä.
5. Täytä piirakat riisipuurolla levyjen keskeltä ja rypytä kauniisti.
6. Paista uunissa 250 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes riisipuuro saa hieman väriä.
7. Sulata kattilassa 50 g margariinia ja lisää siihen 1,5 dl vettä.
8. Käytä karjalanpiirakat rasvaseoksessa molemmin puolin ja nosta ne vetäytymään liinan alle.
9. Tarjoa munavoin kanssa!


maanantai 20. lokakuuta 2014

Korvapuusteja ja sitruspitko

Viime viikolla eräs edustaja toi meille duuniin vähän pullaa. Tietenkään mä en pystynyt niistä nauttimaan. Pullan tuoksut leijailivat taukotilassa monta päivää! Niin hyvä tuoksu!! Päätin sitten itse leipoa viikonloppuna pullaa. Teen aina kerralla leipoessa ison satsin, jotta voin osan pakastaa. Tällä kertaa pullataikinasta tuli kaksi pellillistä korvapuusteja ja sitruunapullapitko.


Pullataikina
5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 rkl psylliumia
1/2 tl suolaa
2 rkl kaardemummaa
2 munaa
2 dl sokeria
n. 13 dl glut. vaaleita jauhoja
150 g margariinia

Korvapuustien täyte
25 g pehmeää margariinia
2 rkl sokeria
3 tl kanelia

Sitruspitkon täyte
1 prk sitruunarahkaa (200g)
1 rkl sokeria

Pinnalle
Kananmuna
Raesokeria

1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
2. Lisää psyllium, ja anna tuvrota 10-15 min.
3. Lisää muna, sokeri, mausteet ja yli puolet jauhoista haarukkavatkaimella hyvin sekoittaen.
4. Lisää jauhoja vähitellen ja alusta taikinaa koko ajan kädellä.
5. Lisää huoneenlämpöinen, sulatettu rasva. Jatka alustamista, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.
6. Kohota taikina kaksinkertaiseksi liinan alla.
7. Alusta kohonnutta taikinaa ja leivo.

Korvapuustit
1. Kauli kohonnut pullataikina levyksi.
2. Levitä pehmeä margariini taikinalevyn päälle.
3. Ripottele sokeri ja kaneli päälle.
4. Kääri levy rullalle ja leikkaa rullasta paloja.
5. Aseta pullat leivinpaperille, leveä puoli alaspäin ja paina päältä litteiksi.
6. Kohota korvapuustit hyvin liinan alla.
7. Voitele munalla ja ripottele päälle raesokeria.
8. Paista uunissa 225 noin 10 min.

Sitruspitko
1. Kauli kohonnut pullataikina levyksi, noin 25 x 35 cm
2. Notkista rahka ja lisää siihen sokeri.
3. Levitä rahka taikinalevyn keskelle.
4. Leikkaa veitsellä taikinalevynnpitkiltä sivuilta viiltoja kohti rahkaa ja nostele ne vuorotellen rahkan päälle.
5. Kohota pitko liinan alla.
6. Voitele munalla ja ripottele raesokeria päälle.
7. Paista uunissa 200 asteessa noin 20 min.


Korvapuustit kohosivat kauniisti ja sitruspitkosta tuli todella iso. Ei meinannut mahtua edes kuvaan :D Ensi kerralla teen kaksi pienempää pitkoa!


maanantai 13. lokakuuta 2014

Gluteenittomat letut

Tykkään letuista tosi paljon. Oon aina tykännyt niistä todella paljon. Mun ollessani pieni teki äiti paljon mielummin pannukakkua. Nyt kyllä ymmärrän miksi. Lettujen paistamiseen menee oma aikansa - ja letut on syöty 10 minuutissa! Lettuja tehdessä paistan letut aina kahdella paistinpannulla, jotta ne olisi edes vähän nopeammin valmiita :D Se ei silti aina riitä, ja äitini tavoin teen mielummin pannukakkua sen helppouden takia. Nyt kuitenkin lettuja!


Raaka-aineet
5 dl maitoa
2 1/2 dl glut. vaaleita jauhoja
1 rkl sokeria
2 munaa
1/4 tl suolaa
2 rkl öljyä

1. Vatkaa ensin puolet maidosta ja muut ainekset kulhossa.
2. Lisää loppu maito ja anna taikinan turvota kulhossa puolisen tuntia
3. Ruskista paistinpannulla hieman rasvaa.
4. Annostele pannulle taikinaa ja ruskista molemmilta puolilta kullanruskeiksi.
5. Ohjeesta tulee noin 10 räiskälettä.
6. Tarjoa vadelmahillon ja jäätelön kanssa.

Lisäksi meille on kotiin hiipinyt pikkuhiljaa vähän joulua.. Syksysin on ihana polttaa kynttilöitä, kuunnella rauhallista musiikkia ja nauttia olosta. Laittaa villasukat jalkaan, kuunnella sateen ropinaa ikkunoihin ja katsoa elokuvia viltin alla. Tämä on ehdottomasti syksyn parhaita puolia!


Muutama tonttu on jo löytänyt oman paikkansa..


maanantai 29. syyskuuta 2014

Körttisukat

Viikonloppuna valmistui niin sanotut Körttisukat. Idean sukkiin sain Facebookin Voihan villsukka -ryhmästä. Sieltähän melkein kaikki ideat uusiin sukkamalleihin tuleekin. Tästä mallista voisi kyllä tehdä toisetkin sukat! Lankana oli seitsemän veljestä ja väreiksi valitsin viininpunaisen ja kirkkaan keltaisen. Tuli kivan kirjavat sukat.


perjantai 26. syyskuuta 2014

Twist or not -villasukat

Vihdoinkin nämä on valmiit! Neulottuna nämä ovat olleet jo ties kuinka kauan, mutta kaikkien villasukkien teko töksähtää aina samaan kohtaan: lankojen päättelyyn. Se on aivan hirveetä! En jaksa yhtään. Nyt nämäkin sukat olivat pari viikkoa päättelemättömänä, kunnes eilen otin härkää sarvista kiinni. Eikä yksiväristen sukkien päättelyyn edes mene kauaa. En kuitenkaan jaksa sitä :D

Mallin nimi on Twist or not. Varressa on pitsiä, jonka saa vedettyä suoraksi tai rentona ollessaan se menee hieman mutkalle. Lankana Novitan seitsemän veljestä ja valkoinen väri. Ihan kivathan näistä tuli!


torstai 25. syyskuuta 2014

Kinkku-tomaattipiirakka

Taas on tullut piirakkaa tehtyä! Suolaiset piirakat ovat helppo ja nopea iltapala, ja ne kyllä maistuvat. Kiva syödä iltapalaksi muutakin kun leipää tai jugurttia. Yleensä piirakkaa jää vielä seuraavaksi päiväksi, jolloin saan siitä näppärästi eväät töihin. Tällä kertaa oli vuorossa kinkku-tomaattipiirakka. Tämä piirakka on nopea tehdä, kun täyteaineet ovat valmiita sellaisenaan.


Raaka-aineet:
75 g leivontamargariinia
1 muna
loraus kylmää vettä
suolaa
n. 2,5 dl glut. vaaleita jauhoja
1 pss kinkkusuikaleita
2 tomaattia
2 munaa
2 dl ruokakermaa
3 dl emmental juustoraastetta
ripaus suolaa, valkopippuria ja mustapippuria

1. Pehmitetään margariinia mikrossa ja lisätään siihen muna, vesi, suola ja jauhot. Annetaan taikinan levätä puolisen tuntia jääkaapissa.
2. Painele pohja piirakkavuokaan ja lisää kinkkusuikaleet pohjan päälle.
3. Viipaloi tomaatit ja laita ne kinkkusuikaleiden päälle.
4. Valmista kastike. Sekoita munat, kerma ja viimeisenä juustoraaste. Mausta suolalla, valkopippurilla ja mustapippurilla.
5. Kaada kermaseos piirakan päälle.
6. Paista 200 asteessa n. 30 min.
7. Ja eikun syömään!

tiistai 23. syyskuuta 2014

Smoothieita!

Vaikka meidän häistä on nyt kulunut jo puolisentoista kuukautta, saatiin me vielä yksi häälahja. Mummi ja vaari ilahdutti meitä smoothie-koneella ja smoothie-kirjalla. Oltiin mietitty semmosta konetta häälahjalistalle, mutta sitten lopulta se jäi pois. Jukka vielä jälkeenpäinkin pohti, että tuommoinen kone olisi ollut kiva!


Mummilta saatu kirja oli ihan huippu. Selkeät ohjeet ja erittäin hyvännäköisiä juomia! Varsinkin jälkiruuat saivat veden kielelle.. Niitähän piti sitten heti kokeilla..


Sunnuntaina tehtiin yhdessä terveellinen iltapala. Kuningatarmarjasekoitus löytyi pakkasesta. Vähän banaania mukaan ja namnam! Laite oli helppo käyttää ja mukana tuli kaksi sekoitusastiaa, joihin sai vielä omat korkit. Eli saatiin molemmat näppärästi omat smoothiet. Eilen tehtiin välipalaksi jäätelöä daimilla, että tuli jälkiruokapuoltakin kokeiltua. Hyvä puoli tässä laitteessa on , että Jukka innostui tästä täysin ja eilen hän valmisti iltapalan meille :) Eiköhän tästä saada vielä useita hyviä ja terveellisiä iltapaloja meille!


Sain Jukalta huomenlahjaksi ompelukoneen ja nyt sekin on siis käyty valitsemassa ja ostamassa. Koneella korjasinkin heti Jukan hengailuhousut. Nyt pitää vaan päästä kangaskauppaan niin pääsee taas harjoittelemaan koneen käyttöä, jotta jälki taas kehittyisi!


sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Valkosipulileivän kehittelyä

Tilasin viikolla Novitan verkkokaupasta vähän lankoja. Piti netistä tilata, ku näitä lankoja en ole löytänyt mistään Prismasta tai Cittarista. Langat olivatkin verkkokaupassa aika edullisia, eikä postimaksu edes ollut suuri. Yllättäen langat tulivatkin jo perjantaina! Olin hienosti tilannut langat uudella sukunimelläni. Tilausta tehdessäni en vaan tajunnut, ettei mulla ole vielä henkkareita uudella nimelläni! Piti sitten kirjoittaa Jukalle valtakirja, jotta mies voisi noutaa mun postipaketin!


Eilen aloitin uudet villasukat. Mallin nimi on twist or not. Tämäkin on todella helppo malli tehdä :) Langaksi valikoitui tällä kertaa valkoinen seiska veikka.


Lauantai-iltana halusin tehdä jotain hyvää iltapalaa. Häämatkalla Jukka söi "maailman parasta" valkosipulileipää. Ollaan joskus tehty valkosipulileipää iltapalaksi, mutta matkalla lupasin sitten kotona kehittää mahdollisimman samanlaisen reseptin kuin tässä maailman parhaassa leivässä oli. Me ollaan aikaisemmin tehty valkosipulileivät aina valmiille leivälle.

Thaimaassa leipä ei ollut mitään valmisleipää, vaan enemmänkin pizzapohjamainen rapeahko leipä. Itsehän en sitä leipää pystynyt maistamaan, joten Jukan kuvailujen perusteella alkoi tämän leivän kehittäminen. Alla oleva kuva on Thaimaasta, maailman paras valkosipulileipä.


Päätin siis tehdä pizzapohjan. Rapea siitä tuli kun paistaminen tapahtui öljytyllä foliolla. Onnistuminen tähän täysi kymppi! Tein kolme leipää, jotta voin kokeilla erilaisia leipiä. 

Ensimmäisessä leivässä valkosipulit oli murskattu oliiviöljyyn ja levitin sen leivän päälle. Laitoin vielä vähän mustapippuria ja suolaa päälle. Leipä kun oli kuulemma selkeästi suolainen

Toisessa leivässä murskatut valkosipulit oli sekoitettu sulaan margariiniin. Levitin sen leivän päälle. Ex temporena maustoin toisen puolen leivästä oreganolla, kun toinen puoli meni taas Jukan ohjeiden mukaan suolalla ja pippurilla.

Kolmannessa leivässä valkosipulit oli myös margariinin seassa. Leivän päälle levitin vielä juustoraastetta. Tykkään itse valkosipulijuustoleivistä, niin tämä oli ihan vaan mua varten kokeilujen yhteydessä!

Paistoin leivät uunissa 250 asteessa vartin verran.


Ensimmäinen öljytty leipä oli rapea, mutta hieman kuivahko. Laitettiin vielä loraus oliiviöljyä päälle ja nyt oli hyvää! Toisen leivän ex tempore oregano oli loistava idea. Leipä oli aivan ihanaa! Pohja oli rapea ja leivässä oli hyvä valkosipuli-oregano maku. Jukan mielestä tämä oli paras leivistä. Juustoleipä oli mun lemppari, kuten arvelinkin. Juusto oli vaan suojannut leipää, eikä se ollut niin rapea kuin kahdessa muussa leivässä.

Maailman parasta valkosipulileipää sen siis onnistunut tekemään, mutta löydettin vahingossa hyvä oreganoleipä, jota kyllä tehdään vielä jatkossakin!

perjantai 5. syyskuuta 2014

Kuplavillasukat

Eilen sain valmiiksi kuplavillasukat. Näistä tuli ihanan väriset. Taitavat nämä sukat tänä syksynä lämmittää ihan vaan mun varpaita!


Tein näihin ristiinvahvistetun kantapään. Vaaleammissa väreissä ristiinvahvistettu kantapää tulee ehkä vähän paremmin esille, mutta sopii tähän tummanharmaaseenkin.


Mä käytän villasukkia aina farkkujen tai muiden housujen lahkeiden päällä, jotta kaunis villasukka tulisi aina kunnolla esille. Pääsee oikeuksiinsa. Kuplavillassukkien varsi näyttää kyllä todella kivalta farkkujen kanssa!