sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Valkosipulileivän kehittelyä

Tilasin viikolla Novitan verkkokaupasta vähän lankoja. Piti netistä tilata, ku näitä lankoja en ole löytänyt mistään Prismasta tai Cittarista. Langat olivatkin verkkokaupassa aika edullisia, eikä postimaksu edes ollut suuri. Yllättäen langat tulivatkin jo perjantaina! Olin hienosti tilannut langat uudella sukunimelläni. Tilausta tehdessäni en vaan tajunnut, ettei mulla ole vielä henkkareita uudella nimelläni! Piti sitten kirjoittaa Jukalle valtakirja, jotta mies voisi noutaa mun postipaketin!


Eilen aloitin uudet villasukat. Mallin nimi on twist or not. Tämäkin on todella helppo malli tehdä :) Langaksi valikoitui tällä kertaa valkoinen seiska veikka.


Lauantai-iltana halusin tehdä jotain hyvää iltapalaa. Häämatkalla Jukka söi "maailman parasta" valkosipulileipää. Ollaan joskus tehty valkosipulileipää iltapalaksi, mutta matkalla lupasin sitten kotona kehittää mahdollisimman samanlaisen reseptin kuin tässä maailman parhaassa leivässä oli. Me ollaan aikaisemmin tehty valkosipulileivät aina valmiille leivälle.

Thaimaassa leipä ei ollut mitään valmisleipää, vaan enemmänkin pizzapohjamainen rapeahko leipä. Itsehän en sitä leipää pystynyt maistamaan, joten Jukan kuvailujen perusteella alkoi tämän leivän kehittäminen. Alla oleva kuva on Thaimaasta, maailman paras valkosipulileipä.


Päätin siis tehdä pizzapohjan. Rapea siitä tuli kun paistaminen tapahtui öljytyllä foliolla. Onnistuminen tähän täysi kymppi! Tein kolme leipää, jotta voin kokeilla erilaisia leipiä. 

Ensimmäisessä leivässä valkosipulit oli murskattu oliiviöljyyn ja levitin sen leivän päälle. Laitoin vielä vähän mustapippuria ja suolaa päälle. Leipä kun oli kuulemma selkeästi suolainen

Toisessa leivässä murskatut valkosipulit oli sekoitettu sulaan margariiniin. Levitin sen leivän päälle. Ex temporena maustoin toisen puolen leivästä oreganolla, kun toinen puoli meni taas Jukan ohjeiden mukaan suolalla ja pippurilla.

Kolmannessa leivässä valkosipulit oli myös margariinin seassa. Leivän päälle levitin vielä juustoraastetta. Tykkään itse valkosipulijuustoleivistä, niin tämä oli ihan vaan mua varten kokeilujen yhteydessä!

Paistoin leivät uunissa 250 asteessa vartin verran.


Ensimmäinen öljytty leipä oli rapea, mutta hieman kuivahko. Laitettiin vielä loraus oliiviöljyä päälle ja nyt oli hyvää! Toisen leivän ex tempore oregano oli loistava idea. Leipä oli aivan ihanaa! Pohja oli rapea ja leivässä oli hyvä valkosipuli-oregano maku. Jukan mielestä tämä oli paras leivistä. Juustoleipä oli mun lemppari, kuten arvelinkin. Juusto oli vaan suojannut leipää, eikä se ollut niin rapea kuin kahdessa muussa leivässä.

Maailman parasta valkosipulileipää sen siis onnistunut tekemään, mutta löydettin vahingossa hyvä oreganoleipä, jota kyllä tehdään vielä jatkossakin!

2 kommenttia:

  1. Jos kaipaat koemaistajia niin kaksi ehdokasta asuu ihan lähellä! ;)

    VastaaPoista
  2. Hahaa, loistavaa :D Noi leivät kyllä meni aika nopeasti parempiin suihin!

    VastaaPoista