tiistai 21. lokakuuta 2014

Gluteenittomat karjalanpiirakat

Söin ensimmäisen kerran itsetehtyjä karjalanpirakoita ollessani yläasteella. Teimme niitä kotitaloustunnilla. Mun ryhmä "joutui" tekemään ne gluteenittomasti. Niistä tuli ihan hirveän näköisiä - laittaa nyt 13-vuotiaita näpertämään hauraasta jauhosta karjalanpiirakoita! Mutta maku oli ihana!! Kaupan piirakat kun ovat aina kaupanpiirakoita. Eikä tuohon aikaan ollut hyviä gluteenittomia karjalanpiirakoita.

Kotona tein muutaman kerran lisää karjalanpiirakoita ja opin tekniikkaa hiljalleen. Työläitähän niiden valmistaminen oli. Sen jälkeen en olekkaan karjalanpiirakoita tehnyt. Eli edellisestä kerrasta on reilu 10 vuotta.

Nyt otin härkää sarvista kiinni ja halusin tehdä karjalanpiirakoita. Mielessä oli vaan se kauhea vaiva, mutta muisto ihanasta mausta sai yrittämään!

Kyllä kannatti!! Löysin netistä paljon erilaisia ohjeita. Vanhaan ohjeeseeni suurin ero oli psylliumin käyttö. En ollut varmaan kuullutkaan sen käytöstä silloin 10-15 vuotta sitten. Nyt psylliumin avulla leipominen olikin huomattavasti helpompaa! Kauhukuvat katosivat mielestäni. Eikä nämä piirakat tarvinneet verta, hikeä ja kyyneliä. Kaikki meni mallikkaasti. Piirakoista tuli todella hyviä ja menivät jopa "tavalliseenkin" makuun. :)


Karjalanpiirakat
2 dl lämmintä vettä
1 tl psylliumia
2 dl glut. jauhoseosta
3 dl tattarijauhoja
0,5 tl suolaa
0,75 dl ruokaöljyä

+ valmista riisipuuroa


1. Sekoita psyllium veteen ja anna turvota 10 - 15 minuuttia
2. Sekoita muut aineet sekaan.
3. Muovaa jauhoitetulla pöydällä taikinasta kapeita tankoja. Leikkaa tangoista pieniä palleroita 2-3 cm pituisia ja pyörittele ne sormin palloiksi.
4. Litistä pallot jauhoitetulla pöydällä ja kauli pyöreiksi levyiksi. Käytä runsaasti jauhoja. Laita levyt odottamaan muovin tai kulhon alle, etteivät ne pääse kuivumaan. Käytä jauhoja levyjen välissä.
5. Täytä piirakat riisipuurolla levyjen keskeltä ja rypytä kauniisti.
6. Paista uunissa 250 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes riisipuuro saa hieman väriä.
7. Sulata kattilassa 50 g margariinia ja lisää siihen 1,5 dl vettä.
8. Käytä karjalanpiirakat rasvaseoksessa molemmin puolin ja nosta ne vetäytymään liinan alle.
9. Tarjoa munavoin kanssa!


4 kommenttia:

  1. Kylläpä on herkullisen näköisiä, pitäisi itsekkin tehdä!

    VastaaPoista
  2. Pitääkin joku päivä keitellä riisipuuroa ja alkaa näpertelemään... häihin kun tehtiin se 400 piirakkaa nii ei sen jälkeen oo hyvittanut tehdä :D nyt siitä on jo riittävästi aikaa!

    VastaaPoista
  3. Mummuli täällä on tehnyt karjalanpiirakoita pelkillä tattarijauhoilla ja rikotuilla tattariryyneillä. Ihan hyvältä on maistunut. Tattari maistuu melkein rukiilta, jos laittaa voita päälle

    VastaaPoista