perjantai 8. toukokuuta 2015

Vappudonitsit

Vappuun kuuluu munkit ehdottomasti. Meillä on vaan tullut tavaksi tehdä donitseja. Työnjakokin on selvä: mä teen taikinan, Jukka paistaa donitsit ja mä kuorrutan sekä koristelen. Yhdessä syödään tuotokset.


Gluteenittomat donitsit

2,5 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl psylliumia
0,5 tl suolaa
(2 tl kardemummaa)
1 muna
0,5 dl sokeria
noin 7 dl gluteenitonta jauhoseosta
50 g margariinia

Kypsentämiseen rypsiöljyä.
Koristeluun erilaisia suklaita ja strösseliä.

1. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen.
2. Sekoita psyllium hiivan ja veden joukkoon. Anna levätä noin 10min.
3. Lisää suola, kardemumma, muna ja sokeri.
4. Lisää jauhot vähitellen ja alusta tasaiseksi.
5. Lisää huoneenlämpöinen rasva alustamisen loppuvaiheessa.
6. Kohot taikina.
7. Leivo kohonneesta taikinasta pikkupullia. Kohota niitä vielä hetki ja muotoile ne sormien avulla rinkuloiksi.
8. Pasta munkit kuumassa rasvassa noin pari minuuttia per puoli.
9. Sulata suklaa koristelemista varten.
10. Upota hieman jäähtyneet donitsit sulatettuun suklaaseen.
11. Koristele haluamallasi tavalla.


Taikinasta tulee kymmenkunta donitsia, joten mehän tehtiin se tietenkin tuplana. Vapun jälkeinen viikonloppu meni siis aika makeasti..


Donitsit maistuvat siis hyvin vappupäivänä siman ja jääkiekon kanssa!


1 kommentti:

  1. Ihan vesi herahtaa kielelle, kun katsoo noita herkullisia kuvia!

    VastaaPoista