maanantai 26. lokakuuta 2015

Unisukat

Novitan syksylehti ilmestyi syyskuussa juuri sopivaan aikaan. Sain sen näppärästi mukaan Lissabonin lomamatkalle. Mukaan otin myös mulle uutta tuttavuutta: Novitan Suomalaista sukkalankaa. Ihastuin lankaan täysin. Cittarin mammuttimarkkinoilta kävinkin haalimassa niitä useamman kerän kotiin odottamaan. Värisävyt olivat ihanan maanläheisiä ja neulominen mukavaa. Jälki oli tasaista. Parasta oli vielä, et seiska veikan sukkamallit sopivat tälle langalle täydellisesti!


Ensimmäistä kertaa otin puikot ihan lentokoneeseen mukaan. Eikä kukaan sanonut turvatarkastuksissa bambupuikoista mitään. Joten eikun tuumasta toimeen. Meijän hotellilla oli kattoterassi, joten siellä oli hyvä grillata itseään ja neuloa villasukkaa samalla. :P


Neuloin myös Lissabonin päässä lentokentällä. Siellä huomasin erään rouvan katselevan salaa mun tuotoksia. Hymyilin takaisin ja pian rouva istuikin jo mun vieressä pidellen mun käsityötä. Portugalilainen rouva näytti mulle kuinka sukan vartta voi neuloa kahdella puikolla!  Tyylillä pystyi tehdä vain oikeita silmukoita, mutta näytti helpolta. En ole vieläkään ehtinyt kotona kokeilla tyyliä ajatuksen kanssa - jos vielä edes muistan kuinka se toimi!


Lanka: Novitan suomalainen sukkalanka
Puikot: 3,5 mm
Malli: Unisukat Novitan sukkalehti 2015


maanantai 19. lokakuuta 2015

Suklaa-appelsiinipikkuleivät


Perjantaina leivoin suklaa-appelsiinipikkuleipiä. Pikkuleipiä en ole hirveästi tehnyt, mutta haluaisin kehittää tai löytää semmoisen pikkuleipäreseptin, jotka ovat helppo tehdä ja pikkuleivät olisivat suussa sulavia. Tämä ohje on helppo ja pikkuleipiä tulee runsaasti. Reseptistä tulee pikkuleipiä pari pellillistä. Näiden valmistamisessa on paljon odottelua, kun pitää antaa ensin pikkuleipien jäähtyä ja kuorrutteen jähmettyä, mutta hyvää tuli!

Raaka-aineet
n. 80 g leivonta margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 rkl maitoa
n. 4 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 rkl kaakaojauhetta
175 g tomusokeria
3 rkl appelsiinimehua
n. 30 g tummaa suklaata

1. Vaahdota margariini ja sokeri.
2. Lisää sekaan muna ja maito. Vatkaa huolellisesti.
3. Siivilöi jauhot ja kaakaojauhe vähitellen joukkoon. Sekoita huolella ja vaivaa taikina notkeaksi käsin.
4. Kauli taikina puolen sentin paksuiseksi hyvin jauhoitettulla pöydällä. Painele piparkakkumuotilla mahdollisimman paljon pikkuleipiä. Kauli taikina uudelleen ja painele lisää pikkuleipiä.
5. Paista pikkuleivät 180 asteisessa uunissa 10-12 minuuttia.
6. Anna pikkuleipien jäähtyä kunnolla ennen kuorruttamista.
7. Valmista kuorrute: sekoita tomusokeri ja appelsiinimehu kulhossa. Levitä kuorrute pikkuleipien päälle.
8. Anna kuorrutteen jähmettyä. Sulata sitten suklaa mikrossa sulatusteholla ja valuta pikkuleipien päälle. Anna suklaan jähmettyä. Tarjoa!


Kuorrutteen voi hyvin tehdä johonkin toiseenkin mehuun, jolloin saa vähän erilaisia pikkuleipiä. Mehuksi kannattaa valita mahdollisimman vahva mehu. Itse käytin tuoremehua, ja appelsiinin maku jäi aika miedoksi. Ehkä ensi kerralla jotain erillaista!


keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Virkattu pöllöperhe

En ole vielä kovinkaan taitava virkkaamisessa ja sitä tuleekin harrastettua huomattavasti vähemmän kuin neulomista. Alkukesästä innostuin kuitenkin pöllöjen virkaamisesta. Ohjeen löysin vanhasta Novitan lehdestä ja virkkasin meille pöllöperheen!


Näihin sai kivasti tuhlattua jämälankoja, kun teki vähän erivärisiä pöllöjä. Mukavan nopeita nämä oli tehdä. Eniten meni kuitenkin aikaa pienten osien tekemiseen, kuten korvien ja jalkojen väkertämiseen.


Muokkasin vähän Novitan ohjetta ja tein erikokoisia pöllöjä.



Malli: Virkattu pöllö Novita 2012 kevät
Lanka: 7 veljestä
Koukku: 3,5 mm

maanantai 12. lokakuuta 2015

Vauvalahjoja

Syksyn aikana on lähipiiriin syntynyt useampi vauva. Uusille tulokkaille olen aina tehnyt villasukat. Siskon lapselle tein villahousut ja tossut. Vauvan ja lapsien vaatteiden teossa on se hyvä puoli, että kaikki tulee todella nopeasti valmiiksi. Kaikki ovat niin pientä!


Malli: Kotiliesi Käsityö 2/2015 Palmikkopaita
Lanka: 7 veljestä
Puikot: 4 mm 


Malli: Novita talvi 2014 vauvan housut
Lanka: Novita Wool
Puikot: 3,5 mm


Siskolle järjestin myös babyshower-juhlat vauvan kummin kanssa. Hänelle ostin myös muumiaiheisen vauvakirjan. Tossuista ei tullutkaan parempaa kuvaa otettua kuin muovien läpi. Kavereiden vauvoille olen jonkun nutun aina ostanut, kun olemme menneet niitä ensimmäisen kerran katsomaan. Poikkeuksen tein tähän, kun oli tarkoitus ilahduttaa vähän kauempana asuvaa ystävää ja pistää itseneulottu paita postin mukana piristämään syksyä. Tosin, ajatukseksi tämä jäikin, kun näinkin sitten pienokaisen aika pian syntymän jälkeen ex tempore. Alla oleva paketti meni hänelle.


sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Kasvissosekeitto ja valkosipuliminipatongit

Lapsena inhosin, kun äiti teki ruoaksi  kasvissosekeittoa. "Yök" oli ensimmäisenä mielessä, kun kuuli kasvissosekeittoa olevan ruokana. Teininä siitä alkoi pitämään, mutta taisi olla imago juttu vielä silloinkin "inhota" sitä. En ole vuosiin syönyt kyseistä ruokaa, joten nyt päätin syksyn kunniaksi tehdä sellasta! Lauantaina meillä olikin ruokana syksyistä kasvissoekeittoa ja valkosipuliminipatonkeja.


 Gluteenittomat valkosipuliminipatongit
5 dl vettä
50 g hiivaa
2,5 tl psylliumkuorijauhetta
1 tl suolaa 
5 valkosipulin kynttä
n. 8 dl glut. vaaleaa jauhoseosta
1/2 dl öljyä

Voiteluun: Kananmuna
Pinnalle: Pellavansiemenrouhetta

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen.
2. Sekoita joukkoon psylliumkuorijauhe ja anna turvota 10 minuuttia.
3. Lisää suola, hienonnettu valkosipuli, öljy ja suurin osa jauhoista. Vatkaa taikinaa sähkövatkaimella.
4. Lisää loput jauhot ja sekoita tasaiseksi.
5. Muotoile taikinasta minipatonkeja jauhoitetulla pöydällä.
6. Kohota patonkeja 20 minuuttia ja leikkaa viillot patonkeihin.
7. Voitele patongit kanamunalla ja ripottele päälle pellavansiemenrouhetta.
8. Paista patongit 225 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.

 

Kasvissosekeittoon pistin porkkanaa, perunaa, sipulia, kukkakaalia ja bataattia. Kuorin, pesin ja pilkoin vihannekset ja keitin ne pehmeiksi kasvisliemessä. Lisäsin mukaan puolikkaan koskenlaskijajuuston ja sauvasekottimella sekoitin tasaiseksi. Pinnalle ripottelin vielä kurpitsansiemeniä. Oli kyllä niin hyvää! Kyllä sitä on lapsena outo, kun ei hyvät maut maistu!


tiistai 6. lokakuuta 2015

Reseptikirjojakirjoja ja korvapuustipäivä

Sunnuntaina oli korvapuustipäivä. Mies ilmoitti jo viikolla, että viikonloppuna on parasta olla pullaa pöydässä. Tämä vaimo tekee, kun kerran käsketään. Ohje gluteenittomiin korvapuusteihin löytyy täältä. Pyydettiin miehen vanhemmat vielä illaksi pelaamaan korttia, niin ei tarvinnut ihan kaksin kaikkia pullia syödä!


Anopilla olikin yllätys ja hän oli ostanut meille kolme reseptikirjaa. Olin samoja kirjoja katsellut kaupassa syksyn aikana, mutta olin jättänyt ne kuitenkin kauppaan. Nyt pääsen kokeilemaan raikkaita salaatteja, leikkimään suklaan kanssa ja harjoittelemaan suussa sulavien jälkiruokien tekemistä. Anoppi lupasikin tulla koemaistamaan mitä tahansa!

Vaikka netti onkin pullollaan reseptejä, tykkään perinteisistä reseptikirjoista. Mielummin pidän semmoista avoimena keittiössä kun tuon tabletin keskelle pöllyäviä jauhoja. Sen takia usein tulostankin hyvät reseptit paperille :)