sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Ensimmäinen neuletyö

Ensimmäinen neuletyö, joka minulla on tallessa on tässä. Tämä ei varmastikkaan ole ihan ensimmäinen työni, mutta ainakin ensimmäinen, josta on vähän muistoja. Ensimmäiset langalla leikkimis kerrat sijoittuukin varmaan mummolaan, jossa virkkailin ketjusilmukoita toisensa perään mummin lankakeristä. 


 Tämän työn olen tehnyt toisella luokalla (kenties?). Aloitin kauniin keltaisesta neulomaan hiirelle peittoa. Kokeilin kuitenkin vaihtaa väriä, ja onnistuin! Jäin ihan koukkuun värin vaihtamiseen ja tein lisää raitoja. 

Malttia ei vaan riittänyt neuloa yhtä pitkiä raitoja, sillä värin vaihtaminen oli huikeaa! Eikä sitä kaikki luokan tytöt taitaneet. Lopulta raidatkin vain lyhenivät. Mutta sainpahan useampaa väriä työhöni. Ja niin tästä tulikin kaulahuivi - ei hiiren peitto.


Voi vitsit, kun tämä kakkos-luokkalainen oli ylpeä, kun sai tämän huivin valmiiksi! Kaikki luokan työt olivat todella kateellisia. Eräällä tytöllä olikin jostain kumman syystä rahaa koulussa mukana. Hän tarjosi huivista 20 markkaa. En suostunut myymään huvia, joten hän korotti 50 markkaan. Sitten 70 markkaan ja 100 markkaan. Hän tarjosi vielä 120 markkaa, 150 markkaa ja lopulta hän tarjosi kaiken rahansa, 170 markkaa. Sanoin, että voin myydä tämän heti seuraavana päivänä, mutta haluan ensin näyttää työn äidille. Kauppa oli kuulemma voimassa vain tuona kyseisenä päivänä. Minä siis kieltäydyin kaupasta, ja vein ylpeänä työni kotiin näytille :)


Tässä tämä työ nyt on 20 vuotta myöhemmin! Herttainen, kun mikä!

keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Pintaneulesukat

Suuresta sukkakirjasta löysin kivan pintaneulekuvion. Kiva sukkprojekti sai kuitenkin pienen ikävän takaiskun. Aloitin nämä sukat maaliskuussa keltaisesta seiska veikasta. Noh, lanka loppui kesken! En mistään löytänyt lisää keltaista lankaa. Kyseinen väri tuntui olevan loppunut kaikkialta.


Huhtikuun puolella löysin sitten lisää keltaista seiska veikkaa. Erä ei ollut sama, joten pieni väriero sukkien kärjissä on varteen verrattuna. Huomaako sitä?


Ehkä siihen ei kuitenkaan käytössä kiinnitä huomiota? Tekijä itse tietää kaikki pienet kauneusvirheet tietenkin..

Ainakin näistä tuli kivan kesäisiä kuvia! :P





maanantai 18. toukokuuta 2015

Kirjoneulesukat

Suklaanruskeasta seiska veikasta syntyi kirjoneulesukat. Valkoista lankaa käytin kirjoneuleeseen. Kirjoneulekuva on Suuresta sukkakirjasta, tosin hieman mukaillen. Kantapään vahvistin ristiin.


En vieläkkän ole kirjoneulefani, mutta joka kerta alan pikkasen enemmän nauttimaan niidenkin tekemisestiä. Tämä kuvio oli hyvää harjoitusta ja siistit näistä tulikin.



torstai 14. toukokuuta 2015

Valkosipulivoikorvapuustit

Helatorstain kunniaksi leivoin iltapalaksi valkosipulivoikorvapuusteja. Ohje oli Pirkka-lehdessä 5/2015. Ohjeen voit lukea täältä. Muokkasin ohjeen tietenkin gluteenittomaksi.


Ennakkoon valkosipulivoikorvapuustit kuulostivat hieman erikoiselta, mutta ohje näytti olevan juuri täydellinen meidän makuun. Ja niinhän se olikin! Nämä olivat hyvä iltapala. Ohjetta pystyy vielä hyvin muokkaamaan, ja laittamaan esimerkiksi kaurahiutaleita tai jotakin rouhetta taikinan joukkoon.


Tein näitä heti kaksi pellillistä. Jukan kommentti tuotoksista oli "kyllä toi leipominen vaan on sun juttu!" ja mies haki lisää. 


perjantai 8. toukokuuta 2015

Vappudonitsit

Vappuun kuuluu munkit ehdottomasti. Meillä on vaan tullut tavaksi tehdä donitseja. Työnjakokin on selvä: mä teen taikinan, Jukka paistaa donitsit ja mä kuorrutan sekä koristelen. Yhdessä syödään tuotokset.


Gluteenittomat donitsit

2,5 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl psylliumia
0,5 tl suolaa
(2 tl kardemummaa)
1 muna
0,5 dl sokeria
noin 7 dl gluteenitonta jauhoseosta
50 g margariinia

Kypsentämiseen rypsiöljyä.
Koristeluun erilaisia suklaita ja strösseliä.

1. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen.
2. Sekoita psyllium hiivan ja veden joukkoon. Anna levätä noin 10min.
3. Lisää suola, kardemumma, muna ja sokeri.
4. Lisää jauhot vähitellen ja alusta tasaiseksi.
5. Lisää huoneenlämpöinen rasva alustamisen loppuvaiheessa.
6. Kohot taikina.
7. Leivo kohonneesta taikinasta pikkupullia. Kohota niitä vielä hetki ja muotoile ne sormien avulla rinkuloiksi.
8. Pasta munkit kuumassa rasvassa noin pari minuuttia per puoli.
9. Sulata suklaa koristelemista varten.
10. Upota hieman jäähtyneet donitsit sulatettuun suklaaseen.
11. Koristele haluamallasi tavalla.


Taikinasta tulee kymmenkunta donitsia, joten mehän tehtiin se tietenkin tuplana. Vapun jälkeinen viikonloppu meni siis aika makeasti..


Donitsit maistuvat siis hyvin vappupäivänä siman ja jääkiekon kanssa!


torstai 7. toukokuuta 2015

Palmikkovillasukat

Viime aikoina on blogissa ollut hiljaista. Neulominen ja leipominen eivät ole kuitenkaan jääneet takajalalle, mutten ole saanut aikaseksi vaan kuvata tuotoksia. Muuttaminen ja Amsterdamin reissu veivät tietenkin vähän aikaa, joten hieman on ollut erilaista arkea tässä.


Nämä pinkit palmikkosukat syntyivät tilaustyönä työkaverille. Mallina tietenkin oma lemppari palmikkomalli Novitan sukkalehdestä.